Детският тим на Левски отива на ”Уембли”
3

Детският тим на Левски отива на ”Уембли”

Детският тим на Левски (набор (2001 г.) се присъедини към международния социален проект „Футбол за приятелство “, организиран като част от социалната програма „Газпром за деца“ на руската газова компания. Проектът, провеждан под патронажа на легендарния футболист и треньор Франц Бекенбауер, е насочен към възпитаването чрез любов към спорта на основни ценности като уважение към другите култури и националности, равенство и здравословен начин на живот в младото поколение. Кулминацията на проекта ще бъде международен форум на 24-26 май в Лондон, в рамките на който всички участници ще посетят финала на УЕФА Шампионската лига на стадион „Уембли“.

Талантите на Левски ще бъдат водени от синята звезда Елин Топузаков. Роденият през 1977 г. в Димитровград нападател преминава в гранда Левски през далечната 1995 г. След това е преквалифициран като полузащник и защитник. Заради честите си включвания в атака, в които бележи над 20 гола, става един от резултатните бранители в цялата история на Левски. Има 65 изиграни мача в евротурнирите и е рекордьор на клуба. Става Шампион на България с Левски през 2000, 2001, 2002, 2006, 2007 г. Печели суперкупата през 2005 и 2007 г. След 12 години в Левски, на 6 януари 2008 г. Топузаков преминава в израелския Апоел (Тел Авив), а през сезона 2010-2011 г. играе и за Апоел (Рамат Ган). Бивш национал на България с 29 мача. Треньор на юношите (набор 2001 г.) на Левски, а от скоро е назначен и за помощник-треньор на представителния отбор на клуба.

ПФК Левски е най-големият български футболен клуб, със 100-годишна история. Основан е на 24 май 1914 г. от група ученици в София. Клубът е печелил 26 пъти Шампионата на България и също толкова купи на България. ПФК Левски от години поддържа и развива най-голямата Детско-юношеска школа в страната.

Освен Левски, отбори от 8 европейски страни вече са участници в проекта „Футбол за приятелство “. Това са отбори от Великобритания, Германия, Русия, Сърбия, България, Унгария, Словения и Гърция. Всичко на всичко, ще се формират четири групи от момчета и момичета на възраст между 10 и 16 години. Първата група включва 14 футболни отбора от 11 руски града, които ще бъдат домакини на игрите за Световната купа на ФИФА през 2018 г., като два от тях са от домове за сираци. Втората група се състои от футболни отбори на спортните училища и академии в клубовете, които Газпром спонсорира, като ФК Зенит Санкт Петербург, Челси, Шалке 04 и Цървена звезда, Белград. Третата група ще се формира от победителите от детското спортно състезание и творчески конкурс „Пламък“ на Газпром, а четвъртата група се състои от отборите на страните-участнички в проекта за газопровода Южен поток (България, Унгария, Словения и Гърция).

Всички участници в проекта ще се срещнат в Лондон на 24-26 май в рамките на първия Международен детски форум. Основната цел на събитието е популяризирането на идеите за толерантност, равнопоставеност и здравословен начин на живот сред юношите чрез любовта към футбола. По време на форума, екипи от млади спортисти, заедно със световни футболни звезди ще обсъдят начините за насърчаване на ценностите и принципите на „Футбол за приятелство“ сред младите поколения  в техните страни.

Последни новини